Baringshoudingen

Veel vrouwen bevallen liggend op de rug. Dat is echter niet de enige, en ook niet altijd de beste houding om vlot te bevallen. Er zijn veel verschillende houdingen waarin je kunt bevallen. Soms is wisselen van houding tijdens het persen bijvoorbeeld aan te raden. Als je bijvoorbeeld staand een wee opvangt, heb je minder pijn en duurt de bevalling vaak korter dan als je liggend bevalt. Jij bepaalt in welke houding je straks wilt bevallen. Als je je bevalhouding(en) zelf kiest, heb je meer controle. Hieronder zetten we de verschillende baringshoudingen voor je op een rij. Wil je meer informatie over baringshoudingen? Bekijk dan de folder van de beroepsorganisatie van verloskundigen (KNOV).

Bevallen op je rug

Lig je op je rug, dan is het mogelijk om tijdens het persen je benen naar je toe te trekken. Tussen de persweeën door kun je je benen op bed zetten om de spieren even te ontspannen. Deze liggende houding is prima als je een snelle geboorte hebt. Wanneer je last hebt van rugweeën of rugklachten, dan kan deze houding juist minder prettig zijn. Dit geldt ook voor het optillen van de benen.

Zittend op de baarkruk

Het is mogelijk te bevallen met een baarkruk (ook wel verticaal bevallen genoemd). Wil je vooraf de baarkruk zien of proberen, dan kun je hier naar vragen tijdens je spreekuur bij Centrum voor Verloskunde ROOS. Beval je op de baarkruk, dan werkt de zwaartekracht mee. Deze houding wordt veelal geadviseerd als je bekkenklachten hebt. Bovendien worden het stuitje en de onderrug ook minder belast. Sta je op het punt te bevallen en wil je de baarkruk proberen? Geef dat aan bij je verloskundige. Zij zal dan een baarkruk voor je meenemen.

Baringshouding: op je zij

Tijdens het persen til je je bovenste been op. Tussen de weeën door kun je je been eventueel op de hand van je partner of op enkele kussens laten rusten. Als je rugweeën hebt of als de baby geholpen moet worden om een goede spildraai te maken, kan deze houding geadviseerd worden. Het nadeel is wel dat dit een vermoeiende houding is.

Halfzittende baringshouding

Je zit met je rug wat achterover geleund, gesteund door een ruggensteun of door je partner. Let erop dat niet een te zacht kussen gebruikt. Dat kan tijdens het persen wegzakken en dat bevordert de bevalling niet. Het voordeel is dat je je hoofd niet hoeft op te tillen en je benen op bed kunnen rusten. Bij rugweeën kan dit echter een lastige houding zijn.

Op handen en knieën

Hierbij wordt de druk op de anus en stuitje aanzienlijk minder. Veelal wordt deze houding gebruikt tijdens de ontsluitingsweeën. Bovendien kan deze houding ook geadviseerd worden als we merken dat de baby de spildraai anders moet maken.

Staand of gehurkt bevallen

Je hangt hierbij rond de nek van je partner. Je kunt hierbij ook voorover leunen op een kast die wat hoger staat. Als de baby geboren wordt kun je het beste hurken, zodat je kindje het baringskanaal kan volgen. Op deze manier kun je de geboorte goed bekijken en kun je je kindje vaak zelf aanpakken.

Bevallen in een bevalbad

Bevallen op je rug of op handen en knieën is ook mogelijk in een bevalbad. Het voordeel hiervan is dat het warme water pijnstillend werkt. Bovendien is de overgang van de warme baarmoeder naar de buitenwereld voor je kindje minder abrupt. Al onze verloskundigen hebben veel ervaring met badbevallingen en het is ook in het Bravis Moeder & Kindcentrum mogelijk om in bad te bevallen. Meer weten? Vraag het je verloskundige! 

Waarom kiezen voor Centrum voor Verloskunde ROOS?

  • Thuis of poliklinisch bevallen
  • Gespecialiseerd in badbevallingen
  • Nauwe samenwerking met gynaecologen
  • Echo's in eigen praktijk
  • Unieke groepsspreekuren: CenteringPregnancy
  • Opgenomen in Kwaliteitsregister Verloskundigen

 

image009.jpg