Een miskraam is het verlies van een niet-levensvatbare vrucht in de eerste twaalf tot veertien weken van je zwangerschap. Ongeveer één op de tien zwangerschappen eindigt in een miskraam. Een miskraam ontstaat niet door lichamelijke inspanning. Zo kan een valpartij, vrijpartij of stress geen miskraam veroorzaken. De oorzaak is meestal een chromosoomafwijking die bij de bevruchting is ontstaan. Het vruchtje is niet in orde en het lichaam stoot het zelf af. Meestal gaat het hier om niet-erfelijke afwijkingen. Een eerste miskraam is daarom geen reden voor nader onderzoek: dit wordt pas geadviseerd na meerdere miskramen.
Verschijnselen miskraam
Een miskraam begint meestal met bloedverlies. Let wel: bloedverlies in de eerste drie maanden van de zwangerschap komt voor bij één op vijf zwangere vrouwen. Bij een miskraam zal de bloeding binnen enkele uren tot dagen toenemen en kortdurend hevig zijn. Ook heb je vaak krampen in de onderbuik. Je kunt daarbij stolsels, baarmoederslijmvlies en het vruchtje verliezen. Het bloedverlies neemt daarna snel af en houdt na een paar dagen op. Probeer het weefsel en vruchtzakje dat je verliest te bewaren, zodat we jouw miskraam kunnen controleren.
Miskraam
Echoscopisch onderzoek kan uitwijzen of jouw zwangerschap nog intact is. Na acht weken zwangerschap is meestal goed te zien of het hartje klopt. De kans op een miskraam is dan zeer klein, maar niet uitgesloten. Wordt er door echoscopisch onderzoek een miskraam vastgesteld omdat de vrucht afsterft of al is afgestorven? Dan kunnen we vervolgens wachten tot de miskraam spontaan optreedt of we passen een ingreep toe: dit noemen we curettage. Hierbij verwijdert de gynaecoloog het weefsel en de vruchtzak. Welke methode je kiest, is afhankelijk van jouw wensen en gedachten. De verloskundigen van Centrum voor Verloskunde ROOS kunnen jou meer informatie geven over deze twee methodes.
Lichamelijk en emotioneel herstel
Na een miskraam herstelt je lichaam meestal vlot. Vanuit medisch oogpunt is het niet noodzakelijk een aantal maanden te wachten om opnieuw zwanger worden, maar we raden aan minimaal één menstruatie te wachten. Het opnieuw zwanger worden wordt door een miskraam niet bemoeilijkt. Een miskraam verwerken kan wel emotioneel zwaar zijn. Er komt abrupt een einde aan alle plannen en fantasieën. Verdriet, schuldgevoelens, ongeloof, boosheid en een gevoel van leegte zijn veelvoorkomende emoties. De emotionele verwerking verschilt van persoon tot persoon en het is moeilijk aan te geven hoe lang dit herstel duurt. Het kan hierbij wel helpen te praten met anderen die hetzelfde hebben meegemaakt.