Blogs

Alles over de nieuwste spiralen

Bij Centrum voor Verloskunde ROOS kun je niet alleen terecht als je zwanger wilt worden, maar ook als je dat juist niét wilt. Want wist je dat wij ook spiralen plaatsen? De laatste tijd zijn er twee nieuwe spiralen op de markt gekomen, waarover ik je graag meer wil vertellen.

Om bij Centrum voor Verloskunde ROOS een spiraal te laten plaatsen, heb je geen verwijzing of recept van de huisarts nodig. Je kunt gewoon een afspraak maken op ons anticonceptiespreekuur en dan bespreken wij met jou of een spiraal voor jou een goede manier van anticonceptie is en zo ja, welke soort. Mijn collega Kathelijne en ik kunnen vervolgens jouw spiraal plaatsen.

Koperspiralen en hormoonspiralen

Er zijn grofweg twee soorten spiralen: koperspiralen, die geleidelijk een beetje koper afgeven in de baarmoeder. Deze spiralen doden spermacellen en voorkomen zo de bevruchting en innesteling van een eicel. De hormonen in een hormoonhoudend spiraal, zoals de Mirena, voorkomen dat er een eisprong plaatsvindt en veranderen de samenstelling van het baarmoederhalsslijmvlies zodanig dat het niet meer toegankelijk is voor spermacellen. 

Nieuwe hormoonspiraal: Kyleena

De bekendste hormoonspiraal is de Mirena. Tienduizenden vrouwen in Nederland gebruiken deze spiraal naar grote tevredenheid. Sinds een tijdje is er een nieuwe spiraal op de markt, de Kyleena, die qua werking ongeveer hetzelfde is als de Mirena. Er zijn echter ook verschillen. De Kyleena geeft net iets minder hormonen af dan de Mirena én hij is iets kleiner. Bovendien heeft de Kyleena een smallere inbrenghuls. Dat maakt het plaatsen van deze spiraal prettiger voor vrouwen die nog nooit zijn bevallen. 

Nieuwe koperspiraal: Ballerine

Naast de T-safe, een koperspiraal dat we al jarenlang bij vrouwen plaatsen, is er nu ook de Ballerine. 
De ballerine heeft een andere vorm dan de T-safe: het is eigenlijk een heel klein flexibel frame, waarin koperballetjes verwerkt zijn. Omdat de Ballerine een flexibelere vorm heeft, zou deze spiraal zich beter naar je lichaam vormen: hij vindt namelijk steeds zelf de ideale positie in je baarmoeder. In tegenstelling tot de T-safe bevat de Ballerine geen plastic. De inbrenghuls is kleiner dan die van de T-safe, waardoor de Ballerine eenvoudiger te plaatsen is. Wel moet hij na vijf jaar vervangen worden, waar dat bij de T-safe pas na tien jaar het geval is.
De onderzoeken die tot nu toe bekend zijn, geven aan dat T-Safe voorlopig toch de beste is qua betrouwbaarheid. Er zijn helaas ondertussen ook meer expulsies (uitzakkingen) gezien bij de ballerine. Deze voorlopige resultaten deden ons besluiten het niet meer te plaatsen. 

Echo voor en na het plaatsen

Voordat we jouw spiraal plaatsen, maken we altijd een echo. En ook na het plaatsen doen we dat: zo weten we zeker dat je spiraal goed zit. Een koperspiraal is meteen betrouwbaar; een hormoonspiraal pas na een week. Houd daar dus rekening mee en gebruik in de eerste week na plaatsing van je Mirena of Kyleena condooms. 

Voordelen en nadelen

Een spiraal is een handige manier van anticonceptie. Eenmaal geplaatst, hoef je er vijf tot tien jaar niet meer over na te denken. Welke spiraal voor jou geschikt is, is heel persoonlijk. Wil of mag je geen hormonen gebruiken? Dan is een koperspiraal wellicht een optie. De eerste paar maanden kunnen je menstruaties daardoor echter wel wat zwaarder worden. Hormoonspiralen staan erom bekend dat ze de menstruatie vaak juist verminderen of soms zelfs helemaal stoppen. Dat kan dus een reden zijn om hiervoor te kiezen. Tijdens het anticonceptiespreekuur bespreken we graag met jou wat de beste optie is. En wil je je spiraal laten verwijderen? Ook daarvoor kun je natuurlijk bij Kathelijne en mij terecht! 

Kim Vos, verloskundige team Rood