Borstvoeding en werk: tip om het te combineren

Hoe combineer je het geven van borstvoeding met een drukke baan? Maak je je zorgen over hoe je je baby de beste voeding kunt blijven geven terwijl je weer aan het werk gaat? Geen zorgen, het is mogelijk om succesvol borstvoeding te geven terwijl je werkt. Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen.

 

Voorbereiding is het halve werk
Je gaat weer aan het werk en vraagt je af hoe je borstvoeding kunt blijven geven. Een goede voorbereiding helpt je om deze overgang soepel te laten verlopen.

  1. Maak een plan
    Bespreek met je werkgever je wensen rondom borstvoeding. Vraag naar een rustige plek waar je kunt kolven en zorg ervoor dat je pauzes kunt nemen om te kolven. Wist je dat werkgevers verplicht zijn om een geschikte kolfruimte te bieden? Zet dit gesprek op tijd in gang zodat er voldoende tijd is om alles te regelen.
  2. Investeer in een goede kolf
    Een goede borstkolf is belangrijk. Een dubbele elektrische kolf bespaart tijd en zorgt voor een efficiënte melkproductie. Probeer je kolf al voor je terugkeer naar werk een paar keer uit zodat je weet hoe het werkt en hoeveel tijd je nodig hebt.

Op de werkvloer
De eerste dagen terug op de werkvloer kunnen spannend zijn, maar met de juiste aanpak hoef je je geen zorgen te maken.

  1. Kolf op reguliere tijden
    Probeer elke drie uur te kolven om je melkproductie op peil te houden. Stel een kolfschema op dat aansluit bij je werktijden. Noteer deze tijden in je agenda en hou je eraan, zodat je lichaam gewend blijft aan de melkproductie.
  2. Bewaar je melk veilig
    Gebruik een koeltas met koelelementen om je melk te bewaren tot je thuis bent. Veel werkplekken hebben een koelkast waar je je melk kunt bewaren. Label je merk goed zodat iedereen weet dat het van jou is.

Thuis
Ook thuis kun je een aantal dingen doen om de combinatie van borstvoeding en werk makkelijker te maken.

  1. Creëer een melkvoorraad
    Begin een paar weken voordat je weer aan het werk gaat met het opbouwen van een voorraad gekolfde melk in de vriezer. Zo heb je altijd een back-up als het een keer niet lukt om voldoende te kolven.
  2. Houd je voeding in de gaten
    Borstvoeding kost energie, dus zorg goed voor jezelf. Eet gezonde, voedzame maaltijden en snacks en drink voldoende water.

Emotionele aspecten
De combinatie van werk en borstvoeding kan emotioneel uitdagend zijn. Het is normaal om je soms schuldig of gestrest te voelen.

  1. Praat over je gevoelens
    Deel je ervaringen en gevoelens met andere moeders of zoek ondersteuning bij een lactatiekundige. Vaak hebben zij waardevolle tips en kunnen ze je geruststellen.
  2. Neem de tijd voor je baby
    Wanneer je thuis bent, neem dan de tijd om van de borstvoedingsmomenten met je baby te genieten. Deze intieme momenten helpen je om de band met je baby te versterken en geven je rust.

Praktische tips

  1. Draag gemakkelijke kleding
    Kies voor kleding die je makkelijk kunt openen om te kolven, zoals een blouse of een speciaal borstvoedingsshirt. Dit maakt het kolven op werk een stuk eenvoudiger.
  2. Wees flexibeler
    Niet alles loopt altijd zoals gepland. Soms lukt het niet om op tijd te kolven of merk je dat je melkproductie afneemt. Blijf flexibel en pas je aan waar nodig. Het belangrijkste is dat je en je baby gezond en gelukkig zijn.

Meer informatie en ondersteuning
Borstvoeding combineren met werk vraagt om wat planning en aanpassingen, maar met deze tips gaat het je zeker lukken. Je geeft je baby een geweldige start in het leven en behoudt tegelijkertijd je carrière. Heb je vragen of wil je meer tips? Neem gerust contact op met Centrum voor Verloskunde ROOS. We staan klaar om je te ondersteunen.