De mogelijkheden bij een stuitligging

Ben je moeder of ben je van plan om moeder te worden en wil je meer weten over de stuitligging? In dit blogbericht duiken we diep in de kenmerken, verschillende soorten en de behandelingsmogelijkheden van een stuitligging. Lian, verloskundige bij Centrum voor Verloskunde ROOS, deelt graag haar kennis over de mogelijkheden bij een stuitligging. 

 

Wat is een stuitligging?
Een stuitligging houdt in dat de baby in de baarmoeder met de billen of voeten naar beneden ligt, in plaats van het hoofd. Lian vertelt: “Dit komt voor bij 3 tot 4 procent van alle zwangerschappen. De oorzaken zijn vaak niet duidelijk, maar factoren zoals de vorm van de baarmoeder of de positie van de placenta kunnen een rol spelen.” Om een stuitligging vast te stellen, voert de verloskundige een uitwendig onderzoek uit en bevestigt dit met een echo. “Een baby kan al vanaf het moment dat het uitwendig voelbaar is in een stuitligging liggen. In andere gevallen ontdekken we dit pas laat in de zwangerschap omdat sommige baby’s blijven draaien, zelfs nog in de laatste maand of vlak voor de bevalling.”

Soorten stuitliggingen
Er zijn verschillende soorten stuitliggingen. Lian legt uit:

  • Onvolkomen stuitligging:
    Bij deze positie liggen de benen en de voeten van de baby omhoog en soms zelfs naast het hoofdje, en de billen in het bekken.
  • Volkomen stuitligging:
    Bij deze positie liggen de voeten van de baby als eerst in het bekken. Denk aan de Boeddha houding.
  • Half onvolkomen stuitligging
    Eén been ligt gestrekt naar boven en het andere naar beneden.

Mogelijkheden bij een stuitligging
Lian geeft aan: “Als je kindje in de stuitligging ligt, kun je afwachten of het kind spontaan draait naar een hoofdligging. Hoe verder je zwangerschap vordert, hoe kleiner deze kans wordt door afname van het vruchtwater en minder bewegingsruimte.” Een andere mogelijkheid is het uitwendig draaien (de uitwendige versie) rond de 36 weken door een gespecialiseerde verloskundige of gynaecoloog (de versiekundige), wat veilig is en zonder extra risico’s. Als de baby in stuit blijft liggen, zijn er twee mogelijkheden om te bevallen: een vaginale stuitbevalling of geplande keizersnede.

Ondersteuning bij een stuitligging
Bij Centrum voor Verloskunde ROOS ben je in goede handen en krijg je persoonlijke begeleiding bij een stuitligging. Er heersen heel wat misvattingen en onjuiste verhalen omtrent de stuitligging en de manier waarop je dan kunt bevallen. Wij vinden het belangrijk dat de zwangere juiste en duidelijke voorlichting krijgt. Lian benadrukt: “Beide opties, vaginale stuitbevalling en keizersnede, hebben voor- en nadelen. Wij willen dat iedereen goed geïnformeerd wordt, zodat je zelf een eerlijke keuze kan maken. Bij ons staat jouw welzijn en dat van je baby altijd voorop, met als doel een veilige bevalling en een gezonde start voor jullie gezin.”

Innovatie bij Centrum voor Verloskunde ROOS
Daarnaast staat Centrum voor Verloskunde ROOS altijd open voor het verbeteren van onze methoden, waaronder de innovatieve ‘All-fours’-techniek, waarbij de moeder tijdens de bevalling op handen en knieën gaat. Deze houding geeft het bekken meer ruimte en hierdoor kan de baby geboren worden zonder interventie (ingrijpen) van de zorgverlener. Dit bevordert een effectieve vaginale stuitbevalling. Het is dus een misvatting dat wanneer je baby de laatste maand in een stuitligging ligt, je altijd een keizersnede moet krijgen.

Bezoek onze website of neem contact met ons op voor meer informatie en ondersteuning.