Blogs

Gedeelde zorg dankzij samenwerking gynaecologen en verloskundigen

In het Centrum voor Verloskunde ROOS werken verloskundigen en gynaecologen nauw samen. We gebruiken één dossier, zijn bij elkaar in één centrum gevestigd en overleggen wekelijks over onze cliënten. Zwangere vrouwen met een medische indicatie kunnen dankzij gedeelde zorg voor een groot deel van de zwangerschapsbegeleiding terecht bij de ‘gewone’ eerstelijnsverloskundige van ROOS. Anneleen van Osta heeft dat als heel prettig ervaren. 

Zo ‘gewoon’ mogelijk zwanger, ondanks een medische indicatie

Begeleiding

“Ik heb de ziekte van Crohn en kreeg tijdens mijn eerste zwangerschap last van zwangerschaps-cholestase, dat is een obstructie van de galwegen. Daarom ben ik toen bij 37 weken ingeleid en bevallen en was ik onder begeleiding van de gynaecoloog. Tijdens mijn tweede zwangerschap van mijn zoontje Giel was dat anders: toen werd ik voornamelijk begeleid door Lian van Iersel van Centrum voor Verloskunde ROOS. Alleen de groei-echo’s waar de gynaecoloog om verzocht en de twintigwekenecho werden door de gynaecoloog beoordeeld. Ook toen ik toch weer last kreeg van de cholestase ben ik bij de gynaecoloog geweest. Gelukkig hielp de medicatie die ik kreeg, al snel, dus daarna kon ik weer terug naar Lian.”

Protocollen

Lian: “Samen met de gynaecologen hebben we een basiszorgpad opgesteld waarbij uiteraard alle protocollen zijn opgenomen die binnen de geboortezorg gelden. Maar wij vinden dat de protocollen leidend moeten zijn en niet bindend. Dus afhankelijk van wat een zwangere vrouw op dat moment nodig heeft qua zorg, gaat ze naar de gynaecoloog of naar een verloskundige. Dat betekent dat een vrouw die voorheen van A tot Z bij de tweede lijn - de gynaecoloog - onder controle zou zijn, nu waar mogelijk naar de eerstelijns verloskundige gaat. En zelfs zwangeren die zulke intensieve zorg nodig hebben dat ze gehele zwangerschap bij de gynaecoloog onder behandeling zijn, komen tijdens hun zwangerschap een paar keer bij ons langs. Om het bijvoorbeeld te hebben over zaken als borstvoeding of baringshoudingen. Zo ervaren zij toch hoe het is om een ‘normale’ zwangerschap te hebben.”

Zelfde ervaringen als vriendinnen

Anneleen vond het erg prettig dat ze grotendeels door de verloskundige begeleid werd. “Daardoor verliep mijn zwangerschap grotendeels ‘gewoon’. Dat was fijn, want ik had daardoor dezelfde ervaringen als mijn vriendinnen die geen medische indicatie hebben. Maar wel in de wetenschap dat ik dankzij de extra controles, zoals de groei-echo, wist dat het goed ging. En hoewel mijn afspraken bij de gynaecoloog allemaal fijn zijn verlopen, praat je met de verloskundige toch over andere dingen: hoe gaat het thuis of op het werk, hoe zit het met borstvoeding. Het is wat persoonlijker en dat heb ik als heel prettig ervaren.” Dat laatste beaamt ook Lian. “De gynaecoloog behandelt vooral het medische aspect van moeder en kind, wij kijken anders en betrekken bijvoorbeeld ook de wensen van de partner erbij.”

Bevalling overgenomen

Dat de gedeelde zorg voor zwangere vrouwen in de praktijk goed uitpakt, bleek wel tijdens de bevalling van Anneleen. Zij ging zelfs tijdens de bevalling nog over van de tweede naar de eerste lijn. “Ik ben in het Bravis Moeder & Kindcentrum bevallen. In eerste instantie begeleidde de gynaecoloog mijn bevalling, maar toen bleek dat alles goed verliep, vroeg die: zou je het fijn vinden om alsnog Lian te bellen, zodat zij het kan overnemen? Dat vond ik heel fijn. Want Lian is niet alleen mijn verloskundige, ze is ook mijn tante!” Lian: “Ik heb mijn schoonzus - de moeder van Anneleen - 31 jaar geleden geholpen om haar op de wereld te zetten. Dat ik nu ook haar bevalling mocht begeleiden, was voor mij heel erg bijzonder.”