Paginatitel: Ligging van je baby in de buik

Tijdens je zwangerschap groeit je baby niet alleen, hij of zij draait, keert en zoekt steeds opnieuw een fijne positie in jouw buik. Vooral richting het einde van de zwangerschap wordt de ligging van je baby belangrijk. Waarom dat zo is en welke houdingen er allemaal zijn, leggen we je hier rustig uit.

Wat bedoelen we met de ligging van je baby?

Met ‘ligging’ bedoelen we hoe je baby in je buik ligt, vooral ten opzichte van je bekken. Meestal ligt je baby vanaf ongeveer 32 tot 36 weken in de definitieve positie voor de bevalling. Toch kan je baby tot laat in de zwangerschap nog veranderen van houding. Sommige kleintjes zijn lekker beweeglijk, anderen vinden hun plekje en blijven daar.

De meest voorkomende ligging: hoofdligging

In de meeste gevallen (zo’n 90 tot 95%) ligt je baby met het hoofd naar beneden. Dat noemen we een hoofdligging. Deze positie is het meest ideaal voor een natuurlijke bevalling. Je baby ligt dan klaar om met het hoofdje als eerste geboren te worden.

Er zijn twee varianten:

  • Voorhoofd naar beneden (achterhoofdsligging): dit is het meest gunstig.
  • Voorhoofd omhoog (sterrenkijker): kan iets lastiger zijn, maar vaak lukt een vaginale bevalling alsnog.

Stuitligging: billen naar beneden

Ligt je baby met de billen naar beneden? Dan spreken we van een stuitligging. Dit komt bij zo’n 3 tot 4% van de zwangerschappen rond de uitgerekende datum voor. Er zijn verschillende soorten stuitliggingen, afhankelijk van hoe de benen liggen. Er wordt uitvoerig met je gesproken over welke mogelijkheden er zijn voor de bevalling. Als het er goed uitziet kun je vaak gewoon vaginaal bevallen, zijn er toch nog bijkomende complicaties dan kan het zijn dat een keizersnede geadviseerd wordt.

Rond 36 weken kijken we samen met jou wat de beste aanpak is. Soms kunnen we proberen de baby te draaien vanaf de buitenkant, via een uitwendige versie. Met zachte, gerichte druk op je buik probeert de verloskundige of gynaecoloog het hoofdje van de baby naar beneden te brengen. Het is een veilige procedure en veel baby’s draaien hierdoor alsnog in hoofdligging.

Dwarsligging of schuine ligging

In een dwarsligging ligt je baby letterlijk overdwars in je buik. Het hoofdje ligt aan de ene kant, de billetjes aan de andere. In een schuine ligging ligt je baby een beetje schuin, dus niet helemaal recht overdwars maar ook niet met het hoofdje naar beneden.

Bij deze liggingen is een natuurlijke bevalling vaak niet mogelijk. Gelukkig komt dit zelden voor op de uitgerekende datum, omdat baby’s in de laatste weken meestal nog draaien.

Hoe weten we hoe je baby ligt?

Je verloskundige voelt tijdens de controles aan je buik en kan vaak goed inschatten hoe je baby ligt. Twijfelen we? Dan kunnen we altijd een echo maken om het zeker te weten.

Vanaf 36 weken controleren we de ligging extra goed. Als je baby dan nog niet goed ligt, bespreken we samen de opties.

Maak je je zorgen?

Dat is helemaal niet gek. Veel zwangere vrouwen vragen zich af of hun baby wel ‘goed’ ligt. Gelukkig draait het vaak vanzelf bij en denken we met je mee als dat niet gebeurt. Heb je vragen of voel je iets dat je niet herkent? Bel ons gerust. Ook als je meer wilt weten over je zwangerschap of bevalling kun je contact opnemen met Centrum voor Verloskunde ROOS. We denken altijd graag met je mee.