Nieuws

Reizen tijdens de zwangerschap? Zo pak je het aan!

Ben je zwanger en staat er een reis op de planning? Fantastisch! Met de juiste voorbereidingen en tips zorg je voor een comfortabele en veilige trip. Of je nu met het vliegtuig, de auto of de trein reist, hier vind je de beste adviezen om je reis zo aangenaam mogelijk te maken.

  1. Overleg eerst met je verloskundige

Voordat je je koffers pakt, bespreek je reis tijdens je controle bij de verloskundige en controleer of je gezondheidstoestand het toelaat om te reizen. Soms raden verloskundigen aan om tijdens bepaalde fasen van de zwangerschap niet te reizen, vooral als er complicaties of risico’s zijn.

  1. Kies het beste moment

De tweede helft van het tweede trimester, tussen week 14 en week 28, is meestal de beste tijd om te reizen. In deze periode zijn de meeste vrouwen over hun ochtendmisselijkheid heen en voelen ze zich nog steeds comfortabel. Vermijd reizen na 28 weken, wanneer bewegen lastiger kan worden en het risico op vroeggeboorte toeneemt.

  1. Pak slim in

Zorg dat je alles bij je hebt wat je nodig hebt voor comfort en veiligheid. Denk aan comfortabele kleding, alle noodzakelijke medicijnen, gezonde snacks en belangrijke medische informatie en contactgegevens. Vergeet ook niet je zwangerschapskaart en eventuele belangrijke medische brieven.

  1. Blijf gehydrateerd en neem regelmatig pauzes

Het is extra belangrijk om tijdens de zwangerschap veel water te drinken om gehydrateerd te blijven. Als je met de auto reist, plan dan elke twee uur een pauze om even de benen te strekken en de bloedsomloop te bevorderen. Bij lange vliegreizen sta je regelmatig op om door het gangpad te wandelen en draag je zo nodig steunkousen om de bloedcirculatie te ondersteunen.

  1. Kies veilige bestemmingen

Vermijd bestemmingen met hoge gezondheidsrisico’s, zoals gebieden met ziektes die door muggen worden overgedragen of plaatsen met beperkte medische voorzieningen. Check altijd de reisadviezen of ziekterisico’s die gelden voor zwangere vrouwen, of er vaccinatie-adviezen zijn en bespreek deze met je verloskundige.
 

  1. Let op voeding en hygiëne

Wees extra voorzichtig met wat je eet en drinkt. Vermijd rauw of onvoldoende verhit voedsel en drink alleen water uit verzegelde flessen of water dat is gekookt. Goede hygiëne is essentieel, dus was regelmatig je handen, vooral voor het eten.

  1. Verzeker je goed

Zorg voor een goede reisverzekering die medische zorg in het buitenland dekt. Controleer of zwangerschap gerelateerde zorg en onverwachte bevallingen zijn inbegrepen. Zo ben je voorbereid op elke onvoorziene omstandigheden.

Met deze tips in je achterhoofd, kun je met een gerust hart op reis gaan. Een goede voorbereiding is het halve werk, en zo wordt je reis zowel veilig als plezierig. Bij Centrum voor Verloskunde ROOS zijn we er om je met deskundig advies en persoonlijke begeleiding te ondersteunen. Neem contact met ons op of bezoek onze website voor meer informatie. We kijken ernaar uit om je te begeleiden.