Tips voor de eerste dagen met je baby

Gefeliciteerd, je bent papa/mama geworden! De eerste dagen met je baby vormen een bijzondere tijd vol nieuwe ervaringen en uitdagingen. Het is een belangrijke periode en we helpen je graag om deze dagen zo soepel en plezierig mogelijk te laten verlopen. Of je nu geniet van de eerste glimlachjes van je kleintjes of worstelt met slapeloze nachten, we hebben een schat aan tips en adviezen voor je klaarstaan.

Zorg voor rust
Rust helpt je baby wennen aan de nieuwe omgeving. Zorg voor een rustige omgeving zonder te veel prikkels, zodat je baby kan wennen aan de nieuwe wereld. Laat niet alle visite de baby in handen nemen, dit geeft onrust. En geef je grenzen duidelijk aan naar de visite toe, zodat je nieuwe gezinnetje niet geleefd wordt door de visite.

Kraamzorg
Kraamzorg biedt onmisbare ondersteuning in de eerste week na de bevalling. De kraamverzorgende helpt bij de verzorging van jou en je baby, geeft advies over borst- en flesvoeding en zorgt voor het huishouden. Maak optimaal gebruik van deze hulp. Stel vragen en neem de tijd om te rusten, terwijl de kraamverzorgende jou en je baby ondersteunt.

Kraambedcontroles
Tijdens de kraambedperiode voert de verloskundige kraambedcontroles uit om jouw herstel en de gezondheid van je baby te monitoren. Tijdens deze controles kijkt de verloskundige onder andere naar jouw baarmoeder, eventuele hechtingen en de voeding van je baby. Wees open over hoe je je voelt en stel gerust vragen.

Geboorteaangifte
Vergeet niet binnen drie dagen de geboorteaangifte te doen van je baby bij de gemeente. Neem hiervoor je identiteitsbewijs, dat van je partner en een verklaring van de verloskundige mee. Dit is een belangrijke stap om je baby officieel te registreren.

Hielprik en gehoorscreening
In de eerste week na de geboorte krijgt je baby een hielprik en een gehoorscreening. Bij de hielprik neemt een zorgverlener een klein beetje bloed af om te testen op een aantal zeldzame ziektes. De gehoorscreening controleert of je baby goed hoort. Beide tests zijn belangrijk voor de vroege opsporing van mogelijke gezondheidsproblemen.

Voeding
Voeding is een belangrijk aspect van de zorg voor je baby. Of je nu kiest voor borstvoeding of flesvoeding, zorg ervoor dat je voldoende informatie en ondersteuning krijgt. Bij Centrum voor Verloskunde ROOS bieden we begeleiding bij borstvoeding en kunnen we je helpen bij het kiezen van de juiste flesvoeding als dat nodig is.

Consultatiebureau
Na de kraamtijd neemt het consultatiebureau de zorg voor je baby over. Hier kun je terecht voor vaccinaties, groeicontroles en advies over de ontwikkeling van je kind. Maak een afspraak en zorg ervoor dat je baby de nodige medische zorg en begeleiding krijgt.

Zelfzorg en herstel
Vergeet niet goed voor jezelf te zorgen tijdens de eerste dagen met je baby. Rust zoveel mogelijk, eet gezond en luister naar je lichaam. Herstel van de bevalling kost tijd. Neem pauzes, vraag om hulp wanneer je dat nodig hebt en geef jezelf de ruimte om te wennen aan je nieuwe rol als papa/mama.

Hulp en advies
Loop je tijdens je kraamtijd tegen problemen aan, zoals 'ontzwangeren', lichamelijke of depressieve klachten? Of ondervind je problemen met het geven van borstvoeding? Ook na je bevalling kun je vertrouwen op de deskundigheid van de verloskundigen van Centrum voor Verloskunde ROOS in Roosendaal. Dankzij de jarenlange intense samenwerking met diverse kraamzorgorganisaties geven de verloskundigen van Centrum voor Verloskunde ROOS en de kraamverzorgenden jou de beste zorg tijdens jouw kraamtijd.

Nacontrole
Zes weken na de bevalling heb je een nacontrole bij de verloskundige. Tijdens deze afspraak bespreek je hoe het met je gaat, zowel lichamelijk als emotioneel. De verloskundige controleert je herstel en geeft advies voor de toekomst. Dit is een goed moment om eventuele vragen of zorgen te bespreken.

Bij Centrum voor Verloskunde ROOS staan we klaar om jou en je baby te ondersteunen tijdens deze bijzondere periode. Aarzel niet om contact op te nemen als je vragen hebt of extra hulp nodig hebt. Geniet van de eerste dagen met je baby en de mooie momenten die deze tijd met zich meebrengt.