Zwangerschapskwaaltjes? Zo ga je er mee om!

Merk je dat je lichaam op allerlei manieren reageert op je zwangerschap? Voel je je soms misselijk, moe of heb je last van rugpijn? Je bent zeker niet de enige! Zwangerschap is een bijzondere periode in je leven, maar zwangerschapskwaaltjes kunnen soms roet in het eten gooien. In dit blogbericht geven we je tips om beter om te gaan met de meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes.

Misselijkheid en braken
Veel vrouwen ervaren misselijkheid tijdens de eerste maanden van hun zwangerschap. Eet regelmatig kleine maaltijden in plaats van drie grote maaltijden per dag. Kies voor lichte snacks zoals crackers of een stuk fruit. Gember kan ook helpen; probeer gemberthee of gemberkoekjes. Vermijd sterk gekruid, vet en gefrituurd voedsel. Blijf goed gehydrateerd door de hele dag door kleine slokjes water te drinken,

Vermoeidheid
Vermoeidheid is een veelvoorkomend zwangerschapskwaaltje, vooral in het eerste en derde trimester. Luister naar je lichaam en neem rust wanneer dat nodig is. Probeer een regelmatig slaapritme aan te houden en zorg voor voldoende nachtrust. Een korte powernap overdag kan wonderen doen. Eet gezonde, energierijke snacks zoals noten, yoghurt en fruit om je energieniveau op peil te houden.

Rugpijn
Rugpijn komt vaak voor tijdens de zwangerschap door het extra gewicht dat je meedraagt en veranderingen in je lichaamshouding. Oefeningen zoals yoga of pilates kunnen helpen om je rug te versterken en de pijn te verminderen. Let op je houding: sta en zit rechtop en vermijd lang staan. Gebruik een zwangerschapskussen tijdens het slapen om je rug te ondersteunen. 

Brandend maagzuur
Brandend maagzuur kan erg vervelend zijn tijdens de zwangerschap. Eet kleinere, frequente maaltijden en vermijd pittig, vet en zuur voedsel. Probeer niet meteen na het eten te gaan liggen, wacht minstens een uur. Een glas melk of handjevol amandelen kan verlichting bieden. Slaap met je bovenlichaam iets verhoogd om het maagzuur tegen te gaan.

Constipatie
Door hormonale veranderingen en de druk van de groeiende baarmoeder kun je last krijgen van constipatie. Eet vezelrijke voeding zoals volkorenproducten, groenten en fruit. Drink veel water en blijf in beweging; een dagelijkse wandeling kan al veel helpen. Probeer stress te vermijden, want stress kan constipatie verergeren.

Oedeem (vocht vasthouden)
Gezwollen voeten en enkels komen vaak voor tijdens de zwangerschap. Probeer lang staan te vermijden en leg je benen omhoog wanneer je zit. Draag comfortabele schoenen en vermijd strakke sokken of kleding. Blijf goed gehydrateerd en beperk je zoutinname. Regelmatige lichte lichaamsbeweging, zoals zwemmen of wandelen, kan helpen om de bloedsomloop te verbeteren en vochtophoping te verminderen.

Spataderen
Spataderen ontstaan door de verhoogde druk in je bloedvaten. Vermijd lang staan en probeer tijdens het zitten je benen omhoog te leggen. Draag steunkousen om de bloedcirculatie te verbeteren. Blijf in beweging; wandelen en zwemmen zijn goede opties. Zorg ervoor dat je niet te lang in dezelfde houding blijft zitten of staan.

Kortademigheid
Je kunt je soms kortademig voelen door de groeiende baarmoeder die tegen je middenrif drukt. Probeer rustig aan te doen en vermijd zware inspanningen. Let op je houding en zorg dat je rechtop staat en zit om je longen voldoende ruimte te geven. Adem rustig en diep in en uit om je ademhaling te verbeteren.

Bij Centrum voor Verloskunde ROOS staan we altijd voor je klaar met persoonlijke begeleiding en advies. Heb je vragen of zorgen over zwangerschapskwaaltjes? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag om deze bijzondere periode zo prettig mogelijk te laten verlopen.